Foto oprema – Nikkor 20mm 1.8G

Jedan od boljih Nikkor ultraširokokutnih fiksnih objektiva je Nikon AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED Obuhvaća čak 94° na Nikon FX tijelima ili 70° na Nikon DX tijelima. Odmah na početku mogu reći da nema baš puno smisla koristiti ovaj objektiv na DX tijelima jer objektiv nije jeftin, a na APS-C senzorima ne možete iskoristiti svu širinu koju vam nudi. Stoga ću kroz ostatak recenzije govoriti o ovom objektivu koliko je dobar na “full frame” tj. FX Nikon tijelima.

Osim što ima veliku širinu ima i prednost što propušta puno svjetla. Neki bi rekli ovo je brzi objektiv, jer ima blendu f/1.8. Moje iskustvo s Nikkor 20mm f1.8G je bilo takvo da sam ga  držao na F/1.8 u svim situacijama s manje svjetla osim tamo gdje mi je bila potrebna dubinska oštrina. Na f/1.8 možete očekivati odličnu oštrinu kroz većinu kadra. Oštrina se pri blendi 1.8 malo smanjuje u samim uglovima, ali je i dalje natprosječno oštro. Ako pritvorite na f/2.8 oštrina je odlična kroz cijeli kadar. Dalje pritvaranje objektiva će vam trebati samo ako vam treba dubina fokusnog polja npr. kod fotografiranja pejzaža.

AF-S sustav radi nepogrešivo i poprilično brzo na Nikon FX tijelima. Kad se naprave mikro podešavanja na fotoaparatu (ako su uopće potrebna), fokus je točan. Jedino kad objektiv možda ne bi dao potvrdu fokusa bi bilo ako je podloga previše jednolična i premalo kontrastna da normalno fokusira. U situacijama sa smanjenom količinom dovoljna je AF-asistent  lampica ili bljeskalica.

Bokeh baš i nije ono što tražite kad kupujete ultraširoki objektiv. Tako je i kod ovog. Ima pozadinsko zamućenje ako vam je subjekt blizu, a pozadina ponešto dalje, ali to ipak nije bokeh objektiva da većim fokalnim duljinama. Vinjetiranje se vidi kad je objektiv zatvoren na f/1.8. No pošto se u Lightroomu može odabrati profil koju prati ovaj objektiv, vinjetiranje vas ne treba zabrinjavati jer se davim dobro izolira i to bez gubitka informacija na mjestima gdje je bila izraženo vinjeta. Kod većine Nikkor D i G objektiva možete očekivati CA (chromatic aberration) ili one neugodne ljubičaste ili zelene tonove. Ovaj 20mm objektiv je poprilično otporan na takve nedostatke, ali nađe se ponegdje trag ljubičaste ili zelene nepoželjne boje, no to se također vrlo lako riješi u Lightroomu.

Kao zaključak mogao bih reći da je to najbolji Nikkor ultraširokokutni AF-S objektiv kojega sam koristio. Preporučujem ga za pejzaže, arhitekturu i astrofotografiju. Ne bih ga preporučio fotografima vjenčanja i portreta jer unatoč tome što nema tendenciju distorzije voli izdužiti glave i tijela u kutovima kadrova. Uz sve prednosti koje sam nabrojao jedina stvar koja bi vas mogla odbijati je cijena. S druge strane ako si možete priuštiti ovaj objektiv te ako odgovara vašim potrebama, samo naprijed, uživat ćete u širini, brzini i preciznosti koje vam pruža.